NRC: “Wildschut voert warme muzikale gesprekken met het Jeugdorkest” (Wildschut has warm musical conversations with the Youth Orchestra)

AmirAcclaim, News

Noa performed Saint-Saëns’s Violin Concerto No. 3 in B minor, Op. 61 with the Youth Orchestra of The Netherlands (Jeugdorkest Nederland), conducted by Jurjen Hempel, at The Concertgebouw in Amsterdam on 8 August 2019.

Excerpt from NRC (9/8/2019):

“Muzikale tieners Noa Wildschut en Jeugdorkest Nederland speelden op donderdagavond het Derde Vioolconcert van Saint-Saëns met innerlijk vuur. De muzikale reis stond centraal.”

“Al vroeg verzeild raken in de wereld van de volwassenen, dat is de ‘tragiek’ van grote muzikale talenten. Ze zijn bevoorrecht, zeker, maar op hun trektocht van het ene naar het andere concert komen ze nauwelijks leeftijdsgenoten tegen: eenzaamheid ligt op de loer. De 18-jarige violiste Noa Wildschut weet wat het is. Ze was dan ook blij, vertrouwde ze haar publiek toe, dat ze de afgelopen weken op tournee kon met het Jeugdorkest Nederland, waarin haar eigen zus aanvoerder van de altviolen is. Veel orkestleden keren volgende week weer gewoon terug naar de middelbare school of universiteit. Voor hen is de muziek een mooie flirt, voor Wildschut een veeleisende echtgenoot.

Maar in hun laatste optreden in Het Concertgebouw was niets te merken van die tegenstelling. Bij het Derde Vioolconcert van Saint-Saëns steeg de diepe, warme klank van Wildschut op vanuit het hart van het orkest, alsof ze samenviel met dat grote lichaam. Ze voerde fluistergesprekken met de klarinet, deed tedere vrijages met de hobo, en liet zich voortdrijven op de verzadigde toon van de strijkers.”

Joost Galema

Rated 4 out of 5.

Click here to read the full review (in Dutch).