“Een wonder aan muzikaliteit, origineel, spontaan, altijd vrij”
– Süddeutsche Zeitung

Biografie


Nederlandse violiste Noa Wildschut (2001) is slechts 22 jaar oud, maar is al jaren geen onbekende meer in de klassieke muziekwereld. Als 6-jarige was Noa soliste op het “Kinderprinsengrachtconcert 2007”, dat live op televisie werd uitgezonden. Op haar 7e maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam met een optreden tijdens “The Night of the Promising” en in 2016 werd ze een “exclusive recording artist” bij Warner Classics.

Door de jaren heeft Noa al een mooie staat van dienst opgebouwd en is ze veelgevraagd jonge gast voor festivals, recitals en solo-optredens in binnen-en buitenland. Ze speelde samen met inspirerende musici zoals Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Menahem Pressler, Igor Levit, Enrico Pace, Quirine Viersen, Paolo Giacometti, Arthur en Lucas Jussen. Noa speelde veel samen met pianist en festivalorganisator Yoram Ish-Hurwitz en in recente jaren vormt Noa een vast duo met de Duitse pianiste Elisabeth Brauß.

Ze werkt samen met orkesten als het Pittsburgh Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Nederlands Kamerorkest, Concertgebouw Kamerorkest, Camerata Saltzburg, Kremerata Baltica, de Mutter Virtuosi, Konzerthausorchester Berlin, Luzerner Sinfonieorchester, Sinfonieorchester Basel, Orquestra Sinfônica de João Pessoa in Brazilië, Orquesta Sinfoniónica de Guayaquil in Ecuador, in samenwerking met dirigenten als Manfred Honeck, James Gaffigan, Michael Sanderling, Vasily Petrenko, Anja Bilmaier, Nicholas Collon en Elim Chan.

“Voor mij is het mooiste van muziek maken de blijdschap die het mensen kan geven en het plezier om samen met anderen te spelen.”


Noa won veel prijzen op jonge leeftijd, zoals de eerste prijs in het Internationale Vioolconcours Louis Spohr 2010 (op haar 9e), de eerste prijs tijdens de Iordense Viooldagen 2012 (op haar 10e) en de Concertgebouw Young Talent Award 2013 (op haar 11e) en ontving ze de Kersjesvioolbeurs 2017 (op haar 16e). Op Festspiele Mecklenburg-Vorpommern is Noa bekroond met de WEMAG-solistenprijs 2018. Noa is door de European Concert Hall Organisation geselecteerd om als ECHO Rising Star in seizoen 2019/20 door Europa touren en te spelen in de grote concertzalen.

Noa begon haar vioollessen bij Coosje Wijzenbeek, die haar op haar vierde onder haar hoede nam. Vanaf haar twaalfde is Noa leerlinge van Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel studeert Noa ook bij Antje Weithaas aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn. Naast de reguliere lessen volgde Noa masterclasses en lessen bij Ivry Gitlis, Jaap van Zweden, Menahem Pressler, Frank Peter Zimmerman, Anner Bijlsma en Liviu Prunaru. Van 2014 tot 2019 maakte Noa deel uit van het strijkorkest Mutter Virtuosi en was ze bovendien officieel “Stipendiat” als jongste ooit van de Anne-Sophie Mutter Stiftung, die haar een brede ondersteuning bood in haar ontwikkeling.

De NTR maakte de documentaire “Noa11”, die in november 2012 werd uitgezonden en in september 2017 kwam de documentaire “A Family Quartet” uit over Noa en haar familie, die in veel Nederlandse bioscopen werd vertoond en op televisie werd uitgezonden.

Noa’s stok is een een prachtige Dominique Peccatte, midden-19e-eeuws, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds uit de collectie Tettelaar. Noa speelt op een viool van Giuseppe Guarneri del Gesù, bekend als de “Lady Stretton”, Cremona ca. 1729, haar genereus ter beschikking gesteld door een lid van de Stretton Society.Fotodownloads in hoge resolutie