“Een wonder aan muzikaliteit, origineel, spontaan, altijd vrij”
– Süddeutsche Zeitung

Biografie


Noa Wildschut (2001) is slechts 16 jaar oud, maar is al jaren geen onbekende meer in de klassieke muziekwereld. Als 6-jarige was Noa soliste op het ‘Kinderprinsengrachtconcert 2007’, dat live op televisie werd uitgezonden. Op haar 7e maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met een optreden tijdens ‘The Night of the Promising’ en in 2016 werd ze een ‘exclusive recording artist’ bij Warner Classics.

Door de jaren heeft Noa al een mooie staat van dienst opgebouwd en is ze veelgevraagd jonge gast voor festivals, recitals en solo-optredens in binnen-en buitenland. Ze speelde samen met inspirerende musici zoals Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Menahem Pressler, Quirine Viersen, Paolo Giacometti, Arthur en Lucas Jussen, Nino Gvetadze en Vesko Eschkenazy. De laatste jaren vormt Noa een vast duo met pianist en festival organisator Yoram Ish-Hurwitz.

Ze werkt samen met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Kamerorkest, Konzerthausorchester Berlin, Lucerner Sinfonieorchester, Sinfonieorchester Basel, Kremerata Baltica (Gidon Kremer’s strijkorkest), de Mutter Virtuosi en het ‘Orquestra Sinfônica Municipal de João Pessoa in Brazilië.

“Voor mij is het mooiste van muziek maken de blijdschap die het mensen kan geven en het plezier om samen met anderen te spelen.”

Noa won veel prijzen op jonge leeftijd, zoals de eerste prijs in het Internationale Vioolconcours Louis Spohr 2010 (op haar 9e), de eerste prijs tijdens de Iordense Viooldagen 2012 (op haar 10e) en de Concertgebouw Young Talent Award 2013 (op haar 11e).

Noa begon haar vioollessen bij Coosje Wijzenbeek, die haar op haar vierde onder haar hoede nam. Sinds haar twaalfde is Noa leerlinge van Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam.
Naast de reguliere lessen volgde Noa masterclasses/lessen bij Menahem Pressler, Frank Peter Zimmermann, Jaap van Zweden, Anner Bijlsma en Liviu Prunaru. Sinds 2014 maakt Noa deel uit van het strijkorkest Mutter Virtuosi en is bovendien sinds mei 2015 officieel ‘Stipendiat’ als jongste ooit van de Anne-Sophie Mutter Stiftung, die haar een brede ondersteuning biedt in haar ontwikkeling.

Noa is vaak in de media te zien geweest, o.a. bij De Wereld Draait Door, De Tiende van Tijl en Podium Witteman en op het Duitse ZDF bij ‘Stars von Morgen’. De NTR maakte de documentaire ‘Noa11’, die in november 2012 werd uitgezonden. De afgelopen jaren is de NTR Noa blijven volgen en is nu bezig met het afronden van een grote documentaire, die zal worden uitgebracht in het september 2017. Noa’s eerste opname voor Warner Classics zal een 100% Mozart album zijn en zal eveneens verschijnen in september 2017.

In 2018 is Leeuwarden geselecteerd door de Europese Unie als ‘European Capital of Culture’. Noa draagt zorg voor een Carte Blanche serie, genaamd ‘Noa’s Choice’ tijdens het Festival Oranjewoud, welke officieel verantwoordelijk is voor de klassieke programmering van dit bijzondere internationale event.

Noa bespeelt een Italiaanse viool gebouwd door Giovanni Grancino (Milaan, 1714) haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Noa’s stok is speciaal voor haar gebouwd door de Franse stokkenmaker Benoît Rolland in opdracht van de AS Mutter Stiftung.

Downloads


fotocredit: Marco Borggreve
Noa Wildschut violin - photo credit Marco BorggreveNoa Wildschut violin - photo credit Marco BorggreveNoa Wildschut violin - photo credit Marco Borggreve
Noa Wildschut violin - photo credit Marco BorggreveNoa Wildschut violin - photo credit Marco BorggreveNoa Wildschut violin - photo credit Marco BorggreveNoa Wildschut violin - photo credit Marco Borggreve